În timpul vizitei Papei din acest an, am avut o sarcină destul de dificilă; ați putea spune că am "rostit ceva rugăciuni" pentru a pune în funcțiune sistemul radio. În urmă cu doi ani, am avut ocazia să ajutăm contingentul de cercetași din cadrul vizitei Papei să comunice, pe atunci cu stații de emisie-recepție IP eChat. Atunci, din cauza numeroaselor locații, aproape toată Budapesta a trebuit să fie "transmisă prin radio", pentru care emițătoarele eChat cu rază de acțiune nelimitată au fost soluția ideală. Dar acum era mult mai dificil.
Anul acesta am fost contactați din nou de asociație și ni s-a dat o sarcină foarte interesantă de realizat în doar trei săptămâni. În timpul acestei vizite, cercetașii au lucrat într-o zonă mult mai restrânsă și mai aglomerată, Piața Kossuth și străzile din jur, unde ar fi fost riscant să se folosească emițătoarele eChat bazate pe internet. Principalul risc era că rețelele de telefonie mobilă ar fi fost suprasolicitate din cauza capacității de comunicare mobilă neplanificate a mulțimii și a spațiului, ceea ce ar fi putut cauza întreruperea comunicării pe transmițătoarele de rețea sau ar fi putut cauza niveluri ridicate de latență. Astfel, au putut fi luate în considerare doar dispozitivele DMR. Întrucât nu aveam informații prealabile privind poziția utilizatorilor, efectul de ecranare al structurilor ocazionale instalate pe amplasament și posibilele interferențe cu dispozitivele de radiofrecvență așteptate la fața locului din cauza evenimentului, aveam nevoie de o soluție bună pentru a crește raza de siguranță a aparatelor radio.
- Instalarea, punerea în funcțiune și licențierea repetorului DMR?
- Și chiar să asigurăm alimentarea cu energie electrică pentru tot ceea ce se află în apropierea Parlamentului?
- Să obțineți licența de frecvență de la NMHH (ANCOM în Ungaria) în câteva zile?
Nu este o sarcină ușoară în timpul unui astfel de eveniment de profil înalt!
După ce am adunat informațiile necesare, am evaluat opțiunile. Cercetașii aveau punctele lor desemnate în Piața Kossuth din Budapesta și pe străzile din jurul pieței, așa că a trebuit să asigurăm o comunicare stabilă pe o rază de 500-2000 de metri... unde, desigur, funcționau mai mulți repetori, care puteau să interfereze cu raza de acțiune a radiourilor DMR normale.
Din cauza unităților mobile, a acoperirii și a mediului urban, a fost o decizie rezonabilă să folosim un repetor SFR (Single Frequency Repeater) pentru a consolida raza de acțiune a flotei noastre DMR. Cu ajutorul licenței suplimentare SFR, putem extinde raza de acțiune a radiourilor noastre fără a fi nevoie să instalăm un repetor cu 2 frecvențe. Nu numai că acest lucru este eficient din punct de vedere al costurilor, dar economisește și spectrul de frecvențe, deoarece trebuie să folosim doar o singură frecvență.
Brainstorming-ul a fost ușor până acum, dar problema alimentării cu energie electrică a fost descoperită abia mai târziu. Având în vedere acest lucru, am decis să folosim dispozitivul portabil PH690 în locul transceiverului mobil Caltta PM790. Caltta PH690 se integrează într-un spațiu mic, nu consumă multă energie în modul standby și poate fi ușor de introdus într-o valiză impermeabilă. În graba de a-l proiecta, a trebuit să ne ocupăm și de sursa de alimentare individuală. Soluția a fost o cutie SFR portabilă, care este simplă, rapidă și ușor de instalat. Cutia SFR rezistentă la apă și la șocuri are încă loc pentru o baterie de 18Ah, iar o antenă externă poate fi conectată la cutie.
După mai multe modificări, poziția repetorului SFR a fost fixată. Au existat negocieri continue cu privire la instalarea repetorului în locația dată, dar contingentul de cercetași a rezolvat cu succes această problemă cu ajutorul cooperării noastre: principalul furnizor de servicii de telefonie mobilă din Ungaria a pus la dispoziție locația pentru cutia SFR și antena pentru contingentul de cercetași. Dar emoțiile nu s-au terminat aici!
După ce am asamblat cutia, s-a dovedit că, din cauza punerii la dispoziție a locației, după instalarea de joi, nimeni nu va avea voie să se apropie de cutia SFR până la demontarea de duminică, adică timp de aproape patru zile! Nu există nicio posibilitate de a încărca sau de a deconecta încărcătorul, sau de a-l reporni în caz de defecțiune. Întrebarea era dacă bateria va rezista patru zile. Conform calculelor noastre preliminare, bateria de 18Ah ar trebui să reziste patru zile bune. În plus, consumul redus de energie al dispozitivelor Caltta, bazat pe experiența noastră preliminară, ne-a dat motive întemeiate să fim optimiști.
Echipa de logistică a cercetașilor a dus apoi cutia SFR la locația desemnată, unde a fost instalată de către specialiștii companiei care găzduiește și mai multe dispozitive de telecomunicații.
- Dar cum au experimentat cercetașii acest lucru?
- Au simțit ceva din entuziasmul nostru?
- Și cum s-a comportat în cele din urmă cutia noastră SFR asamblată în grabă?
Árpád Bánhidi, de la contingentul de cercetași din cadrul vizitei Papei, a fost în contact cu noi și sub supravegherea sa a avut loc pregătirea comunicării. L-am rugat să ne explice pe scurt principalele evenimente ale celor trei zile din punct de vedere al comunicării.
Ce sarcini ați avut de îndeplinit care au fost ajutate de contactul radio?
Stațiile au fost utile aproape pe tot parcursul programului, deoarece a trebuit să ne mutăm de mai multe ori piesele la fața locului, în funcție de sarcini.
Întrucât nu ați folosit stații radio eChat și nu ați avut o rază de acțiune nelimitată, cum a schimbat acest lucru sarcinile planificate?
Când am planificat pre-programul, am încercat să adaptăm tehnica la sarcinile noastre previzibile. Tocmai de aceea a fost luată în considerare utilizarea SFR, astfel încât să putem acoperi în mod adecvat zona de acoperire a misiunii preconizate, ceea ce am și făcut. Fără SFR nu am fi putut face acest lucru.
Cât de nervoși ați fost din cauza schimbărilor constante? Chiar și în ziua desfășurării a trebuit să iei decizii cu privire la anumite aspecte.
Sunt obișnuit cu anumite schimbări, am acumulat experiență în acest sens la evenimente anterioare de tip Scout și non-Scout, cum ar fi NEK 2021. Să reacționezi la schimbări și să cauți soluții poate fi stimulativ într-o mică măsură, atâta timp cât reușești să iei decizia corectă. Ceea ce a fost diferit de această dată este că am fost primii care au aplicat cutia SFR pe care am folosit-o. În această configurație, în aceste condiții, sistemul nu mai funcționase niciodată înainte și a trebuit să iau o decizie care să afecteze activitatea a peste 250 de cercetași. Iar rezultatul deciziei mele va deveni clar abia la un moment dat, în timpul evenimentului, când nu voi mai putea să iau o altă decizie în această privință, să o schimb. Acest lucru a provocat o mare agitație.
Care au fost punctele cele mai îndepărtate pe teren?
Cele două puncte cele mai îndepărtate au fost Piața Kossuth și strada Bajcsy-Zsilinszky, ceea ce înseamnă aproximativ 600 de metri în linie dreaptă.
Cum s-au descurcat stațiile pe parcursul zilei? A fost nevoie de baterii de rezervă?
Nu a fost nevoie de baterii de rezervă, datorită încărcărilor de seară (deși nu au fost lungi), radiourile s-au descurcat bine pe parcursul întregii zile.
A existat vreo interferență vizibilă cu comunicațiile?
Nu am simțit nicio perturbare a comunicațiilor.
Cercetașii s-au obișnuit ușor cu sunetul digital de pe stații?
Sunetul nu a fost atât de important pentru noi, deoarece am folosit indicativele de apel pentru a identifica apelantul și apelatul. Ne-a ajutat foarte mult secția de radio a cercetașilor, care elaborase anterior un manual de distribuire a radioului, care a constituit baza comunicării noastre.
A existat o experiență utilă la finalul evenimentului pe care ați menționa-o pentru următorul sat de acest gen?
Este important să cunoaștem mai devreme toți parametrii sistemului și să ne străduim să facem cel puțin o perioadă de testare în raport cu SFR-ul, adaptată la durata evenimentului.